divendres, 19 d’agost de 2011

Investigadors de la UAB desenvolupen una eina informàtica que identifica persones “dominants”, “amenaçadores” i "garrepes"

L'eina prediu fins a nou aspectes de la persona –atractiu, competent, fiable, dominant, garrepa, poruc, extravertit, amenaçador i simpàtic– analitzant els trets facials. L'estudi previ a l'execució de l'eina s'ha fet en col·laboració amb el departament de Psicologia de la Universitat de Princeton (EUA)

REDACCIÓ Barcelona | Actualitzada el 19/08/2011 09:45

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat una nova eina informàtica que ajuda els ordinadors a determinar si una cara entra dins de la categoria de persona amb rostre “dominant”, “amenaçador” o “garrepa”, segons es recull en un estudi publicat a la revista especialitzada Plos ONE.

L'estudi previ al desenvolupament de l'eina està dirigit per Mario Rojas, del Centre de Visió per Computador de la UAB, i s'ha fet en col·laboració amb investigadors del departament de Psicologia de la Universitat de Princeton (Estats Units).

Les característiques facials tenen un paper clau en els nostres judicis diaris sobre els altres. Segons assenyala Rojas, "la percepció de dominància és una part important dels rols socials en diferents etapes de la vida, i té també un paper decisiu en la selecció de la parella". Si la informació en què es basa l'avaluació de les cares es pogués aprendre de forma automàtica, podria ser utilitzada com a eina per dissenyar sistemes interactius millors.

L'equip encapçalat per Rojas va estudiar quina part d'aquesta informació podia ser apresa, des del punt de vista de la informàtica. L'objectiu de l'estudi era categoritzar nou judicis basats en trets facials: atractiu, competent, fiable, dominant, garrepa, poruc, extravertit, amenaçador i simpàtic. El software es va desenvolupar utilitzant tècniques d'aprenentatge de màquines, una branca de la intel·ligència artificial que utilitza exemples per ensenyar un programa com ha de funcionar.

Els investigadors van entrenar i provar els seus algoritmes mitjançant un grup d'imatges facials sintètiques, generades en estudis anteriors. En aquest treball, es va demanar a un grup de persones que descrivissin i valoressin un conjunt de fotografies de cares, i els resultats van ser utilitzats per generar imatges facials sintètiques, cadascuna d'elles associada amb trets específics, com la fiabilitat o la dominància.

En aquest últim estudi, els autors van utilitzar algunes d'aquestes imatges, juntament amb les seves etiquetes, per "ensenyar" l'ordinador com interpretar les cares i provar la precisió predictiva a la resta de les imatges. Els trets “dominant”, “amenaçador” i “garrepa” van resultar ser predictibles amb una efectivitat situada entre el 91 i el 96 per cent.

L'estudi també tenia com a objectiu descobrir quin tipus d'informació és, a nivell informàtic, útil per a la tasca de predicció. Per exemple, van descobrir que l'àrea que envolta els ulls conté més informació sobre l'atractiu, mentre que la zona que envolta la boca presenta més informació sobre l'extraversió.

Els investigadors també van posar a prova l'habilitat del programa predictiu amb cares de diversos famosos, i van descobrir que els seus resultats eren molt coherents amb les idees generals que la gent té sobre aquestes figures públiques.

Font de l'estudi original:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0023323#top


Font de l'article:
http://www.ara.cat/xarxes/Investigadors-UAB-desenvolupen-informatica-amenacadores_0_538746301.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Què t'ha semblat el post? (Només s'acceptaran comentaris d'usuaris registrats)